Likviditetsbudsjetter og -prognoser må til før man kan drive likviditetsstyring og ta de store valgene i en bedrift. Her går vi gjennom postene som typisk må være med og den enkle formelen som binder de sammen.
Overordnet så er postene i likviditetsbudsjettet alle innbetalinger og utbetalinger. De kan naturlig nok organiseres i mange ulike kategorier men fasit er uansett ting som har fått penger til å gå inn og ut av konto. Listen under er ment som en hjelp for å huske på alt sammen.
Ideelt sett bør man først gjenskape fortiden når man jobber med slike budsjetter, og da vil man naturlig nok oppdage de ulike postene selv. Erfaring tilsier likevel at det kan være greit å starte med et mentalt bilde av hva man leter etter.
I oversikten under er forskuddstrekk på ansattes lønn utelatt siden dette skal settes av på en egen konto og for praktiske formål kan anses å være utbetalt som en del av lønnen i slike modeller.
Postene i et likviditetsbudsjett (en av flere måter å sortere dem på):
- Innbetalinger fra drift
- Fra kunder etter normalt løpende salg
- Andre inntekter / innbetalinger
- Innbetaling eller tilgjengeliggjøring av finansiering
- Lån
- Kapitalforhøyelser / emisjoner
- Utbetaling av faste eller forutsigbare kostnader
- Lønn
- Andre faste driftskostnader som husleie etc.
- Utbetaling av variable kostnader
- Varekjøp
- Andre varierende kostander, avhengig av type virksomhet
- Utbetaling av avgifter og skatt
- Feriepenger
- Mva
- Arbeidsgiveravgift
- Skatt
- Utbetaling til långivere og eiere
- Renter
- Avdrag
- Utbytte
Formelen i et likviditetsbudsjett eller en likviditetsprognose
Å finne fram til disse tallene i seg selv kan være utfordrende, og for bedrifter som har kommet opp i konsernstørrelse er det også ofte vanskelig å vite hvor mye penger man har i et gitt øyeblikk.
Men – når du føst har tallene for hånden for en gitt periode så er formelen som binder postene og penger du har i dag sammen med hvor mye penger du kommer til å ha i framtiden svært enkel:
Penger ved start
+ penger mottatt
– penger utbetalt
= penger ved slutt
Sagt på en annen måte,
Likviditetsbeholdning ved periodens begynnelse +
likviditetsendring i perioden =
Likviditetsbeholding ved periodens slutt
Formelen er enkel men svaret er kraftfullt, enten man finner ut at man kan investere stort eller at det nærmer seg insolvens.
Se oversikt over gratis tilgjengelige maler for likviditetsbudsjett
eller
last ned mal som er laget for denne bloggen.
Enkelt i teorien, tricky i praksis
Som vi ser er denne delen av arbeidet såre enkel. Så utfordringen består egentlig i å få oversikt over hvilke elementer som skal med, etablere en måte å estimere disse tallene på for fremtiden samt finne ut hvor mye penger man har ved start. Du kan lese noen tanker om hvordan man lager en likviditetsprognose her.